Thursday, April 2, 2009

Blog Stripolisa

Predstavljamo vam novi projekat Branka Đukića u izdanju Kulturog centra Zrenjanin!
Nakon zapaženog uspeha zrenjaninskog strip Almanaha, odvažili smo se da idemo korak dalje i ponudimo novo strip izdanje, ovog puta interancionalnih i domaćih autora (a da nisu iz Zrenjanina :-).
Pred vama je prvi broj STRIPOLIS časopisa internacionalnog i autorskog stripa! Ovaj časopis je rezultat zalaganja i entuzijazma, pre svega, Branka Đukića, Kulturnog centra Zrenjanin i male grupe entuzijasta, uključujući tu i moju malenkost.
Ideja je bila da se prezentuju radovi, domaćih i stranih autora, kako poznatih i priznatih, tako i anonimnih koji su svojim kvalitetom zaslužili da se nađu među koricama ovakvog izdanja i prezentuju domaćoj publici, gladnoj kvalitetnog stripa.
Po senzibilitetu ovi autori predstavljaju sponu između zlatnih osamdesetih godina prošlog veka domaćeg stripa i talasa modernog interpretiranja jezika stripa spremnog za dvadeset prvi vek.
Nadamo se da će vam se dopasti barem naš pokušaj da oživimo nadu domaćih čitaoca koji su toliko propustili svih ovih godina i ponuditi im dobar izbor stripova.
Veći deo stipova u ovom izdanju doživljava premijeru na ovim prostorima, a neke strip table ćete videti u novom ruhu.
Malo je govoriti da je ovo samo početak nečeg većeg i boljeg jer ne želimo da obećavamo kule i gradove stripofilima koji su navikli da budu razočarani. Krećemo malim koracima, jer svako putovanje započinje prvim korakom. Prvi korak smo načinili, drugi je već tu!
Zrenjanin će od 14. do 18. aprila biti domaćin prve kolonije stripa u Srbiji! Tih dana biće predstavljen deo autora čiji su se stripovi našli u prvom broju Stripolisa, a biće i autora čiji će stripovi biti prezentovani u narednim brojevima. Ovo su neka od imena učesnika kolonije: Boban Savić-Geto, Darko Perović, Zoran Tucić, Željko Pahek, Đorđe Milović, Dejan Nenadov, Šandor Gogoljak ...
Za to vreme, ceo grad će biti u znaku devete umetnosti. Program će se sastojati od izložbi, predavanja, radionica i projekcija filmova sa strip tematikom.
Planirano je da ova manifestacija bude ustaljena i svake godine će se uvoditi novi sadržaji o kojima ćemo vas blagovremeno informisati.
Dobrodošli u STRIPOLIS, Zrenjanin, grad stripa.

4 comments: